Voorleestips van Mevrouw Pofmouw
Voorlezen is fantastisch! Fijn samen een verhaaltje lezen of plaatjes kijken in een prentenboek. Voor kinderen een fijne manier om op te gaan in hun fantasiewereld. Voorlezen is ook nog eens goed voor de taalontwikkeling van kinderen. Het vergroot de woordenschat en ze ontwikkelen gevoel voor spelling en tekstbegrip.
Je hoort het, genoeg reden om dagelijks voor te lezen aan je kind. Hieronder wat tips:
🍀 Het juiste boek kiezen
Er zijn zoveel boeken voor kinderen te krijgen! Welke moet je kiezen? Uiteraard moet het passen bij de leeftijd van je kind. Kies een boek dat past bij hetgeen wat op dat moment speelt in het leven van het kind. Bijvoorbeeld de komst van een broertje of zusje. Of het leren tandenpoetsen of plassen op het potje, of zoals in het boek van Tes & Raf een dagje bij de gastouder! Voor bijna alle thema’s zijn er wel boeken te vinden.
🍀 Herhaling en herkenning
Kleine kinderen vinden het geweldig als ze situaties in boeken herkennen. Bij de eerste keer voorlezen is het spannend en nieuw. Bij de volgende keer is er herkenning en gaan ze steeds meer details van het verhaal oppikken. Een boek kan herkenbaar zijn voor een kind omdat het al heel vaak is voorgelezen of omdat ze situaties herkennen uit hun dagelijks leven.
🍀 Een vast moment
Maak van het voorlezen een ritueel. Doe het bijvoorbeeld altijd voor het slapen gaan of na het eten. Je kunt zelf een goed moment kiezen en doe dat dan ook altijd. Voorlezen wordt zo een vertrouwd moment waar ze iedere dag weer naar uit kijken.
🍀 Maak het interactief
Betrek de kinderen in het verhaal en haal er zelf ook veel lol uit. Je kunt dat doen door vragen te stellen. Dit kunnen gesloten vragen zijn voor de kleine kindjes, vragen over iets dat ze moeten aanwijzen of open vragen om de fantasie te prikkelen.
Moedig je kind aan om vragen te stellen, te anticiperen op het verhaal en voor de oudere kinderen zelf delen van de tekst mee te lezen. Dit bevordert de interactie en betrokkenheid, waardoor het voorleesmoment nog waardevoller wordt.
Varieer in toon en volume, breng personages tot leven met verschillende stemmetjes en voeg emotie toe aan je verhaal. Door stemexpressie te gebruiken, wordt het voorlezen levendiger en boeiender voor je kind.